KeresésJoszo.hu – Szóljunk egy jó szót egymásért!

A kicsi nem lényegtelen!

Vagyok én és van nekem a Férjem. Férjemnek, nemrégiben volt egy komoly lábműtétje, mely után újra meg kell tanulnia helyesen járni. El is jár a hiper-modern rehabilitációs központba, ahol csoda anti-gravitációs padon sétálgat, miután a manuál terapeuta gyógyító kezei átmasszírozzák meggyötört végtagját. Hetente egyszer. Elég ez a gyógyulásához?

A kép illusztráció - forrás

Aggódom. Így hát, összeszedtem minden bátorságomat, és megkérdeztem tőle, hogy netalántán, esetleg, véletlenül, nem adott-e neki a gyógytornász házi feladatot, valamilyen gyakorlatot, amit mindennap kellene végeznie? „De, valami két kicsi átmozgató gyakorlatot” – érkezett a magát a kérdést is kissé bagatellizáló válasz.

A Kicsi, ami apró, pici, alig látszó, mellékes, bagatell, elhanyagolható, figyelmen kívül hagyható, nem fontos, jelentéktelen, vagyis Lényegtelen.

Most komolyan! Csak azért, mert valami Kicsi és nem elég Látványos, azért már biztos, hogy Lényegtelen?

Manapság mindennek Látványosnak kell lennie!

Látványos, ami gyors, azonnali, nagy, kiemelkedő, harsány, szemet szúró, hivalkodó, szembetűnő, feltűnő, figyelemfelkeltő!

Ha valami, valaki nem ilyen akkor már észre sem vesszük! Az emberek látványos változásra vágynak, olyanra, ami azonnal létrejön és azonnal mindenki számára látható is! Kinek van napjainkban ideje arra, hogy apró, kicsi, jelentéktelennek tűnő lépésekkel haladva érje el a céljait? Mennyivel egyszerűbb megvenni a csodaszereket, melyek pár hét alatt felpuffasztják az izmainkat, leolvasztják a hájunkat, vagy rátalálni a csodamódszerekre, melyek órák alatt kinövesztik melleinket, feszesítik ajkainkat! Így látványos átalakulások alanyai lehetünk akár mi is, és a minket árgus szemekkel figyelő külvilág is. Ha valaki még ennél is többre vágyik és nem csak külcsíni látványos változást szeretne, annak sem kell megijednie! Hétvégi kurzusokon, jó pénzért bármilyen tudásra szert lehet tenni, sőt mesterévé is lehet válni bármilyen tudománynak! És ez komoly! Olyan ez, mint az instant kávé, instant leves, instant süti, instant transzcendencia, instant hit, instant gyógyítás, instant megvilágosodás. Kell hozzá egy kis por meg egy kis víz és máris kész! Kell hozzá az emberke, akinek megkeresik a fején lévő - mondjuk, megvilágosodás - tölcsért, kap egy kis forró vizet, kicsit megrázza magát, mikor ki kell fizetnie a kurzus díját, és már kész is! Gyors feltöltődés - gyors feltöltéssel! Csodásan, látványosan!

Valóban ennyire egyszerű lenne?

Pár napig még kitart a feltöltés-feltöltődés, a melegség, azután a csodaszer kezd elpárologni, és mi kezdünk kihülni, összelottyadni. Olyan ez, mint amikor a szülinapi parti után egy héttel megtaláljuk a szekrény alatt a színes óriás, feszes lufit… Meg van a látvány? Löttyedt üresség.

Létezik egy másmilyen Látványos is, egy másmilyen, ami elbűvölő, lenyűgöző, káprázatos, bámulatos, varázslatos, lélegzet elállító és magával ragadó!

Számomra az egyik ilyen-másmilyen a tánc. Amit a színpadon látsz, az a magával ragadó káprázatos könnyedség, nem más, mint ezernyi apró kicsi, a külvilág számára láthatatlan verítékcsepp esszenciája. Ennek a hosszadalmas és munkás folyamatnak a végeredménye e bámulatos varázslatos előadás.

A természet is ilyen-másmilyen módon látványos!

Figyelted már, ahogy a virághagyma elszáradt, sárgás maradékából tavasszal megszületik a nárcisz napsárga csodája? Haraptál már bele, frissen a fáról leszakított, nap érlelte almába? A hernyó sem instant módon válik lepkévé! Csak kóstold meg, és hasonlítsd össze gyors érlelésű sonkát az igazi parasztsonkával!

Nem azt mondom, hogy nem jön jól egy 2 perces instant gyors-leves a nagy rohanásban, de ezt ne keverjük össze nagymamánk vasárnapi húslevesével! Az aranyló-áttetsző-ízes lé születését sok apró pici, jelentéktelennek tűnő mozzanat előzi meg, és az azt követő hosszadalmas főzési folyamat, mely során a sokféle zöldségből és húsokból Létrejön a lé. A Lényeg.

A lé, amely összesűríti a sárgarépa földben létét, petrezselyem nap érlelte frissességét, a szombati piac hangulatát, és nagymamám ráncos kezét, ahogy kopott fanyelű késsel kapargatja zöldségeket…Igen, így születik meg a Lényeg.

Életem szerves része a Jóga. Nem a látványos típusú! Nyugodjatok meg, nem tudom nyakamba tenni mindkét lábam, miközben kezemmel vakargatom a hátam közepét!  Leginkább reggelenként, otthon és egyedül jógázom. A statikus gyakorlatok jelentik a legnagyobb kihívást! A látszólagos mozdulatlanság mögött több ezernyi izom megfeszített munkája, együttműködése, testem és elmém tudatossága, és mindezek összehangolása zajlik. Ezek a kicsi, avatatlan tekintetnek láthatatlan elemek egysége hozza létre magát a gyakorlatot, az ászanát. Rengeteg munka búvik meg emögött, a látszatra egyszerű, magától értetődő stabilitás mögött!

Tehát: a Kicsi nem Lényegtelen, mert a Kicsi tudja Létre hívni a Lényeget!

Azt pedig mindannyian jól tudjuk, hogy: „Aki a Kicsit nem becsüli az a nagyot nem érdemli!”

A cikk szerzője Kamilly Renáta.

Volna neked is egy jó szavad a világ számára? Küldd el nekünk saját történetedet ide kattintva vagy a [email protected] e-mailcímre!