KeresésJoszo.hu – Szóljunk egy jó szót egymásért!

Ahol nem kérdés a cigánykérdés - mosolygó szemű erdélyi cigányok

"Még cigányokkal is lehet élni! Becsületszavamra! Azok is úriemberek."

Ez a videó egy gyöngyszem. Évekkel ezelőtt láttam először és azóta többször megnéztem, sokaknak megmutattam. Erdélyország eldugott falvaiban az emberek még emberként élnek egymással, ha cigány, ha magyar és nem mérgezte meg a lelküket a politika. 2010-ben készült a felvétel, csak remélni tudom, hogy azóta sem változott ezeknek az embereknek a nyitottsága, nyugalma és életszeretete.

Biztatni szeretnélek: ne félj, őszintén bevallom, bennem is van előítélet. Én is kerültem már bajba cigányokkal, nekem is volt több negatív tapasztalatom és én is tudom, milyen furcsán csillognak a késpengék az éjszakai fényekben. Ha őszinte akarok lenni, nem szívesen választanék cigány munkatársat vagy szomszédot - de fontos kimondani, hogy ez_az_én_hibám, dolgoznom kell rajta. Ne érts félre, természetes és normális dolog, hogy éjszaka a Blaha Lujza téren elhúzódsz a bajkeverőktől (akár cigány, akár magyar), de nem tekinthetsz bajkeverőként a cigányokra _általában_. 

A Zeneakadémián rengeteg fantasztikus romát ismertem meg, csodálatos muzsikusok és nagyszerű emberek. Van egy sajátos - és nagyon szerethető - stílusuk, csodálatos kultúrájuk (erről még lesz szó egyszer) és hatalmas szívük. Nem mondhatod, hogy "jó, dehát ők romungrók, bezzeg az oláhok..." Meg kell tanulnunk egyénként értékelni a másik embert nem egy bármilyen csoport tagjaként, a csoportról alkotott előítéleteink mentén. És persze ugyanúgy büntetni, ha valaki _tényleg_ deviáns, legyen bár meleg, muzulmán, cigány vagy magyar.

A filmet nézve sokszor eszembe jut, hogy ezek a cigányok szebben, ízesebben beszélnek és többet tesznek a magyarságuk megtartása érdekében, mint sok anyaországi magyar, aki teliszájjal átkozza őket.

Külön köszönet az alkotóknak, Kővári "Borz" Józsefnek és a Vándormozi csapatának, akik több mint tíz éve látogatják Magyarorzság kis falvait, elszigetelt településeit ahol közösségépítő programokat, beszélgetéseket, filmvetítéseket szerveznek a helyiekkel közösen. Ide kattintva találtok bővebb információt róluk!

Volna neked is egy jó szavad a világ számára? Küldd el nekünk saját történetedet ide kattintva vagy a [email protected] e-mailcímre!