Csak szép lehet vagy okos is? Előny vagy hátrány, ha valakit mindenki aranyosnak ismer, amikor pozícióra pályázik? Ádám története egy egyetemről.

A kép illusztráció

Egyetem alatt sok időt töltöttem önszerveződő csoportokban. Sokat hozzáadott az identitásomhoz, rengeteg barátot és tapasztalatot szereztem, és az ottani helyzetek sok esetben felkészítettek a “felnőtt világ” kihívásaira is. Még akkor is, ha az adott helyzetben ezt még nem is ismertem fel.

Már az egyetem vége közeledett, amikor egy “szenior” döntéshozó csoportban arról beszélgettünk, kiket kellene a fiatalabbak közül felkérni új feladatokra. Ezek olyan projektet voltak, amiken keresztül bárki könnyen beletanulhatott az általunk akkor betöltött felelősségi körökbe.

Amikor egy hozzám közel álló kulturális projektre került a sor, egyből ajánlottam egy rendkívül aktív tagunkat, aki már többször segített nekem események megvalósításában. Meglepődtem, hogy az elsődleges reakció elutasító volt: Persze, persze, nagyon lelkes, aranyos, egy kedves, szerethető lány, de nem tudunk többet elképzelni vele kapcsolatban. Itt van X, na neki van kisugárzása, vagy Y, akiben van fantázia.

Idővel sikerült a vitát átfordítanom, és nem arról beszélni, hogy kinek milyen a “karizmája”, hanem valójában milyen projektekben vett részt, mennyire tapasztalt, mi a valós teljesítménye. Időbe került, de végül mindenki belátta, hogy a “kedves, szerethető lány” alkalmas a felkérésre.

Ez a történet egy évtizeddel ezelőttről származik, és sajnos csak most visszagondolva tudom átlátni, hogy mi is történt, és mi volt ennek a jelentősége. Nőként vezető pozíciót vállalni – akár csak egy egyetemi önszerveződő csoportban – nem egyszerű dolog manapság. Az egyik útja az elgáncsolásnak, amikor nem akarjuk meglátni a valódi potenciált, hanem elintézzük azzal, hogy nagyon kedves, aranyos, de ugyan miért is lenne benne ambíció?

Ebben az esetben jó szót szólni azzal lehetett, hogy úgy gondolkodtunk róla, mintha egy férfi társáról lett volna szó. Csak így tudott egyenlő féllé válni, pedig minden képessége meg volt hozzá.

A cikket Ádám küldte be.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here