A fehérorosz '56, amiről furcsán kevés szó esik (vigyázat, megrázó képek!)

"Két napja nincsen internet és mobilhálózat az egész országban! Több, mint 3000 tüntetőt tartóztattak le, néhányat közülük meg is öltek. Közel az összes kormányfüggetlen újságírót letartóztatták. Hát így áll egy úgynevezett "választott vezető" a saját népéhez?"

A fehérorosz '56, amiről furcsán kevés szó esik (vigyázat, megrázó képek!)

Minszk a Google térképe szerint 1118 kilométerre fekszik Budapesttől, közelebb van, mint Párizs (1481 km), Róma (1215 km) vagy mondjuk Hamburg (1164 km).

Ennek ellenére - és hiába zajlik éppen a fehérorosz '56 -, Magyarországon mégsem beszélnek róla sokan.

Az előzmények

Adott egy 9 és fél milliós, Magyarországnyi lakosságú kis ország, amit 26 éve vezet egy oroszbarát diktátor, Alekszandr Lukasenko, akit érdekes módon minden alkalommal 3/4-del, pont 80 százalék körüli eredménnyel választanak újra.

Mindig, 26 éve.

Jobboldalt "Európa utolsó diktátora", Aleksandr Lukasenko. A fehérorosz zászló egyébként piros-zöld és vannak benne fehér elemek. (A kép forrása)

Csakhogy a koronavírus Fehéroroszországban is felbolygatta a kedélyeket, főleg, mert "a demokratikusan választott miniszterelnök" egyszerűen nem volt hajlandó tudomást venni a járványról.

A nemzeti labdarúgóbajnokság megszakítás nélkül mehetett tovább, megtartották a szokásos nagy katonai parádékat, olyan veszélyes ostobaságokat jelentett ki, minthogy a vodka gyógyítja a vírust és mindenkit a munkája folytatására kötelezett, mondván, hogy

a traktorok meggyógyítanak, a föld meggyógyít mindenkit.

Ennek eredményeként már közel 70 000 beteget regisztráltak az országban.

A választás

Az augusztusi választáson a legesélyesebb ellenzéki jelölt a tolmács végzettségű Szvetlana Tyihanovszkaja volt, aki úgy került egyáltalán a képbe, hogy férjét, az országos ismertségű bloggert börtönbe zárták még mielőtt jelöltethette volna magát.

Ez azért is érdekes, mert "Európa utolsó diktátora" szerint a politika nem nőknek való foglalkozás, "szegénykék összeroppannának". (Ez sokaknak ismerős lehet Orbán Viktor "a nőknek alkatilag nem való a politika" - gondolatmenete kapcsán.)

Női tüntetők a szabadságért (Forrás)

A sorozatos meghurcolások és nehezítések, az ellenzéki aktivisták rendőri előállítása ellenére rendkívül valószínű, hogy Tyihanovszkaja megnyerte a választást. Miért csak valószínű?

Mert meglehetősen nyilvánvalóan elcsalták a számokat, mint erről még később szó lesz.

Bár a rohamrendőr felszerelése ismerős lehet, a kép Fehéroroszországban készült.

"Érdekes" módon Lukasenko megint pont annyival nyert, mint szokott (3/4), az ellenzék pedig jelentéktelen mennyiségű szavazatot kapott (5-6%).

Ekkor tört ki az erőszak.

Sebesült tüntető Fehéroroszországban (Forrás)

Amikor kikapcsolták az internetet

"Lukasenko hivatalosan 80%-kal nyerte a választást, de amint az részletesen dokumentálva is van, az eredményt meghamisították. Hát így áll egy úgynevezett >>választott vezető<< a saját népéhez?

Az országban kikapcsolták az internetet, hogy ne láthassa a világ, mi történik.

A fehérorosz emberek nagyon békések, az országunkat 26 éve egy diktátor vezeti. Ez alatt a 26 év alatt sok ezer embert öletett meg. Azokat, akik kritikát fogalmaznak meg a kormánnyal szemben, letartóztatják, gyakran meg is ölik.

Ez megy 26 éve.

Egy sérült a minszki utcán

Tegnap százezrek tüntettek békésen kisebb és nagyobb városokban országszerte. Több, mint 3000 tüntetőt tartóztattak le, néhányat közülük meg is öltek.

Két napja nincsen internet és mobilhálózat az egész országban! Közel az összes kormányfüggetlen újságírót letartóztatták.

Tisztelettel kérlek: mondjátok el mindenkinek, mi történik, ne tartsátok magatokban!

A változásnak el kell jönnie!"

(A fenti idézet és az itt közölt képek és videókt Ilja Radlgruber Facebook-oldaláról származnak.)

A fehérorosz kormányerők a határra szállították a hivatalos eredménnyel szemben a független exitpollok szerint győztes Szvetlana Tyihanovszkajat, akiről hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy él-e egyáltalán.

Hamarosan egy videóüzenetben jelentkezett be Litvániából, amelyben meglehetősen érthető utalásokat tett arra, hogy a börtönbe vetett férje, a stábja és a gyerekei életével zsarolta meg a "demokratikusan megválasztott" vezető és stábja.

„Azt gondoltam, a kampány megerősít, de valószínűleg ugyanaz a gyenge nő maradtam, aki voltam.

Nehéz döntést hoztam, önállóan, nem befolyásolt sem a stáb, sem a barátok. Tudom, hogy sokan megértik, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek érte.

De ne adja isten senkinek, hogy ilyen választás elé kerüljön, mint én. Emberek, vigyázzanak magukra. Egyetlen élet feláldozása sem ér annyit, mint ami most történik. Én...

A gyerekek a legfontosabbak az életben.” (kiemelések tőlem - forrás)

Videón, ahogyan elcsalják a választást

A felvételen Vityebszk egyik kerületének vezetője buzdítja választási csalásra a szavazatokat számoló tanárokat, arra, hogy most ne a lelkiismeretükre hallgassanak.

„Kollégák még egyszer mondom, önök dicséretet érdemelnek, közösségként is, világossá tették álláspontjukat. Én ezért nagyon tisztelem önöket. De most másképp kell csinálni” – mondta Szergej Sztasevszkij.

„És hogy nézzünk az emberek szemébe? Hogy nézzünk a diákjaink és a szüleik szemébe” – háborodnak fel a szavazatszámlálók, de derék pártfunkciónárius elmagyarázza nekik, hogy csak lefizetett szavazók miatt nyerhetett náluk toronymagasan az ellenzéki jelölt, nem lenne jó, ha az ő szavazókörükben kilógnának az eredmények az országos átlagból. (Forrás)

Magyarország reakciója

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor gratulált-e "a demokratikusan megválasztott kollégájának", a miniszterelnökség jelen állapot szerint nem hajlandó hivatalos választ adni.

Fiatal tüntető Fehéroroszországban (forrás: Twitter)

Ha ez megtörtént, olyan politikusokhoz csatlakozna, mint az ellenzékét bebörtönző Putyin vagy Erdogan és az ujgur koncentrációs táborokat üzemeltető kínai Hszi-Csin Ping.

A média nem jött kifejezetten tűzbe. A hirado.hu (mobilról nézve) a 12. helyen említi meg, hogy a BBC újságítóit megtámadták Minszkben (az "Állásközvetítő indult kommunikációs szakemberek számára" című anyag második a fontossági sorban), az index a 13. cikkben hozza, az origo a 21. helyen, Rúzsa Magdi debreceni koncertje alatt kettővel.

Százezrek vonultak utcákra országszerte

"Valahol valami randalírozás van" - mondhatja bárki annak láttán, ahogyan a kérdés fontosságát Magyarországon kezelik. Pedig a valóságban éppen egy európai diktatúra tartóoszlopai remegnek meg és százezrek harcolnak a szabadságukért tőlünk nem is olyan messzire.

Ki tudja, talán példával szolgálhat más, hasonló cipőben járó országok és népek számára is ez, ahogyan 1848 pesti forradalmát is más európai forradalmak előzték meg.

Ahogy a fenti képeket és videókat közzétevő Ilja Radlgruber is írja: "a változásnak el kell jönnie!"