Londonba költözik, de Magyarországon tart előadásokat Ágoston László, Magyarország egyik legismertebb bloggere. Választásokról, jövőről, a terveiről beszélgettünk. Interjú.

(Fotó: Hernádi Zoltán)

– Tényleg abbahagytad?

– A közügyekről való diskurzust ezer százalék. Ki is merültem, elegem is lett. A választás napján egész nap fojtogatott a sírás, minden ízében átéltem a pillanat történelmiségét, azt, hogy mekkora tét van most kockán. Tele voltam hittel és reménnyel. Amikor láttam a hosszú órákat esőben álló embereket, nem tudtam nem büszke és bizakodó lenni. Aztán jött a várakozás. És amikor a kormány bejelentette, hogy bármi is lesz az eredmény, ők biztosan elfogadják, már tudtam, hogy mi következik.

– És mi következik szerinted?

– Először is: kivándorlás. A fiatal értelmiség itthon maradt része már vásárolja a repjegyeket. Én is. A nyártól Londonban élek.

– A választási eredmény miatt? Mit fog ez változtatni bármit is az eddigiekhez képest?

– Nem vagyok jós, nem tudhatom. Tudod, én nem a Fidesz ellen kampányoltam, hanem egy sokszínű, minden és mindenféle magyart képviselő parlamentért, ahol nem csak egyetlen erő uralkodik kénye-kedve szerint, hanem folyamatos demokratikus vitára van szükség egy törvény elfogadásához Két éve igyekszem ország-világ előtt képviselni egy hozzáállást, egy világnézetet, a megbékélést, a kommunikáció- és kompromisszumkészség üzenetét. Két hete még úgy éreztem, van értelme a mindennapos küzdésnek, hogy ezt eljuttassam sokakhoz. Hogy kiálljam a gyűlöletcunamit azért, mert azt merem hinni, hogy minden ember egyenlőnek születik. De Magyarország most akár tetszik, akár nem: választott. És nem azt az utat választotta, amelyen én járok, amelyre egy nap a gyerekeimet nevelni szeretném. Aztán milyen jogon hülyézzek le valakit azért, mert ő mást akar, mint én? Mert neki a hiteles tájékoztatás vagy az emberi jogok tisztelete nem érték? Csakazértse fogok rosszat mondani a hazámra és a választókra. Ha egy nap szükség lesz rám és a gondolataimra, itt leszek.

– Odáig pedig…

– Előadásokat tartok itthon és külföldön. Csodálatos témáim vannak! A legtöbben azt hiszik, hogy amikor operáról beszélek, a műfajt próbálom megszerettetni. Pedig ez csak pár százalék. Próbálom kinyitni az emberek lelkét – az operán keresztül – az együttérzésre, emelni az önérzetüket, az önbizalmukat és interaktívan, három felkiáltójellel felhívni a figyelmüket a kritikus gondolkodás fontosságára.

Ezen túl több hónapnyi előkészítés után április 26-án kezdődik a “Felnőtt dolgokról felnőtteknek” című előadássorozat, amelyet kiváló pszichológusokkal, párterapeutákkal, egy swinger írónővel, egy nősegítővel és – horribile dictu! – egy teológussal fogunk tartani az etikus nem monogám párkapcsolatokról: a nyitott kapcsolatról, a swingerről, a poliamoriáról.

Nagy izgalommal várom az április 26-ot, mert szerintem ez egy mérhetetlenül fontos téma!

IFrame

– Mi közöd neked a párkapcsolati tanácsadáshoz?

– Egyrészt gyakorló poliamorként nagyon is sok: el tudom mondani, hogy én hogyan küzdöttem végig magamat a társadalmi elvárások dzsungelén és jutottam el egy olyan életformáig, amelyben nem tabu, ha valakinek több szerelme van egyszerre.

Másrészt ezért is hívtam meg egészen kiváló szakértőket, hogy ne az én nevem és véleményem legyen ebben az egészben az érdekes. Az előadók egyik fele aktívan éli, amiről beszél, a másik fele aktívan kutatja a témát. 

– És látsz rá esélyt, hogy a magyar közönség egyáltalán elmenjen egy ilyen tabutémáról szóló előadásra?

– A magyarok egyáltalán nem “szűkagyúak” sőt, szerintem nem is prűdek. Ez nem egy kisebbségi téma, sőt, az emberek nagytöbbségét érintik az itt megvitatott kérdések:

mik azok a rossz társadalmi berögződések és elvárások, amelyek megakadályoznak a boldog párkacsolatok kialakításában;

hogyan lehet és hogyan érdemes hűségesnek lenni;

lehet-e egyszerre több embert szeretni;

hogyan küzdhető le a féltékenység;

bűn-e Isten szerint a többpartneres szexualitás és így tovább.

– Itt van ennek az ideje? Magyarországon?

– Most van itt az ideje a leginkább! Nincsen meg a kultúrája a szexről való társadalmi párbeszédnek. És ha az élet egy ennyire fontos dolgáról nem tudunk értelmesen kommunikálni, hogyan várjuk, hogy más téren el tudjunk egymás különbözőségeit fogadni?

– Azt mondtad, a nyártól már Londonban élsz. Hogy fér ez bele?

– Igen, költözöm, mert egyrészt az itthon megmaradt barátaim nyolcvan százaléka is ezt teszi, másrészt mert ott van a következő szakmai lépés, ott tudok nemzetközivé válni és növekedni. Magyarország viszont mindig a hazám marad és fontos a számomra, hogy visszaadjam, amit harminc év alatt kaptam azoktól a csodálatos emberektől, akik minden nehézség és kín ellenére is tenni akartak, tanítottak, segítettek, mellém álltak, szerettek és motiváltak. Minden előadásomnak, minden munkámnak lesz magyar nyelvű és itthon látható verziója is. Számomra ez lelki szükséglet és ajándék.

– És mi lesz az oldaladdal?

– Őszintén bevallom, nem tudom. Egyrészt nem szeretnék céltábla lenni, nem jó 2018-ban civilnek lenni Magyarországon. Idági se volt az, de mostantól már nem nagyon vannak a józan ész vagy a jogállamiság által diktált szabályok, amelyekben bízhatnék. Ezért is írtam – és nem feladásból, ahogyan sokan gondolták -, hogy befejezem. És nem is vagyok az a fickó, aki s—et csinál a szájából.

Viszont az is igaz – és ezt mostanában, a nekem írt rengeteg üzenet kapcsán kezdem igazán meglátni -, hogy mindig is egy közösség létrehozása volt a célom és kevés felelőtlenebb dolog van a világon, mint – a Kishercegre utalva – megszelidíteni valakit, aztán magára hagyni. Ezt is szégyellném, nagyon…

– Nem lehet, hogy túlértékeled a saját jelentőségedet?

– Gyanítom, a 125 ezer követőm közül jó páran azt se tudják, hogy bekövettek – és jól is van ez így. De sokan vannak – nevesek és névtelenek -, akikkel nagyon szerettünk együtt gondolkodni. Nem én vagyok a fontos ebben a dologban, talán nem is ők, hanem az, hogy együtt létre hoztunk egy olyan fórumot, ahol viszonylag kulturált formában zajlott eszmecsere időnként nagyon nehéz kérdésekről is. Ezt nem szeretném veszni hagyni. Ez érték. És megtiszteltetés a számomra, hogy a nevemhez kötődik.

Nem a hűség az egyetlen út – Párkapcsolat 2.0Szerintem nem benned van a hiba. Egyszerűen csak hazudtak neked kisgyermekkorodtól fogva a párkapcsolatokról. Olyan világot festettek eléd, amely nem létezik és olyan elvárásokat kaptál a nyakadba, amelyeknek lehetetlen megfelelni. Sokaknak a hűség is ilyen. De ez még csak a jéghegy csúcsa…Létezik az igazi? Mi van, ha nem? Hogyan találd meg, ha mégis?
Miért fullad ki a párkapcsolatok, házasságok nagyobbik része? Hogyan lehetne jobban csinálni?
Mik a hazugságok, amiket mindannyiunkba beleneveltek és amelyektől képtelenek vagyunk egy reális és éppen ezért boldog párkapcsolatot kialakítani?Én is átmentem ezeken. Elmondom a válaszaimat!

Jegyvásárlás Ágoston László előadására elérhető ide kattintva!