Elítéled és beszólsz a srácnak, aki nem adja át a helyét a metrón: “Nézd már, nem tudsz felállni kis köcsög, hogy átadd a helyet? Milyen gáz! “Ha az apád helyébe lennék, megtanítanálak a jómodorra!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet, azért nem udvarias a srác, mert nincsenek olyan szülei, akik megtaníthatták volna neki, hogy ez miért is fontos. Vagy épp jó oka van, hogy ülve marad például fáj a lába?

(A kép illusztráció – forrás)

Elítéled a lányt, aki szerinted kurvás ruhában kelleti magát, és odaszólsz a barátnődnek: “Micsoda ribanc, kint van az egész p*csája, biztos meg akarja dugatni magát!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: mi van, ha azért öltözik így, mert gyermekkorában szexuálisan bántalmazták és a mai napig a barátja folyamatosan alázza, így önmagát már teljesen értéktelennek tartja és ezzel kompenzál?

Elítéled a másokra nem figyelő, durva viselkedésű, trágár szavakat használó férfit, és magadban így morogsz: “Hogy lehet valaki ennyire bunkó! Szegény feleség mit kaphat otthon, ha ez itt ilyen bunkó módjára viselkedik!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet, azért ilyen provokatív, hogy valaki végre figyeljen rá? Lehet gyerekkorában elutasította őt az édesanyja, most meg egy méltánytalan kapcsolatban él a feleségével, aki minden nap azt mondja neki, hogy te egy semmirekellő vagy!

Elítéled azt a nőt, aki ügyetlenkedik előtted a parkolással, és azt a kocsiból ráüvöltesz: “Hülye liba, milyen az ilyennek jogosítvány? Biztos kiraktad a csöcsödet a vizsgán és azért kaptál  jogsit!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet, azért bénázik vezetés közben, mert a férje folyton üvöltözik vele és kritizálja és kislánykorában az édesapja sem dicsérte meg soha.

Elítéled a verekedős csúnyán beszélő kisfiút az óvodában, ahova a te gyereked is jár, és azt mondod a szülői értekezleten a melletted ülő szülőnek: “Hogy lehet valaki már gyerekkorában ennyire gonosz! Intézetbe kellene zárni, majd ott jól megnevelnék!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet, azért ilyen agresszív, hogy levezesse a sok testi és lelki fájdalmat, amit a bántalmazó apja miatt szenved el.

Elítéled azt a nőt, aki nem szereti a gyerekeket, és félhangosan azt mondod a férjednek: “Hogy lehet egy nő ennyire szívtelen banya! Jobb is hogy nincs gyereke, sőt ne is legyen, hisz ilyen nőből sosem lenne jó anya!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet, nem mer gyereket szülni, mert fél hogy önmaga is olyan terrorizáló anyává válik, mint amilyen neki volt.

Elítéled a metrón a munkást, akinek a ruhája teljesen retkes, koszos, és azt gondolod: “Hogy lehet valaki ennyire igénytelen állat, remélem nem jön hozzám közelebb!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet csak sokat dolgozott és az összes pénzét az 5 gyerekére költi, akiket egyedül nevel és nem akart átöltözni, mert siet inkább haza.

Elítéled a fiatal lányt, aki várandósan nagy pocakkal cigarettára gyújt, és odaszólsz neki: “Minek szül az ilyen nő gyereket, aki már a magzatkorban mérgezi! Jobb lenne, ha megszülné, és lemondana róla, hogy egy rendes családba kerüljön, biztos van már otthon vagy nyolc másik…”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet a lány előbb kapott egy telefonhívást, hogy az apja elkártyázta az összes pénzüket, és már nincs hova hazamenni, és azt tanulta otthonról, hogy a feszültséget cigivel lehet csak enyhíteni, és tényleg nem tudja, hogy ezzel árt a babának.

Elítéled azt a roma kamaszt, aki köp egy hatalmasat az utcán, és azt mondod a gyerekednek: “Undorító cigány, biztos olyan tróger, munkakerülő felnőtt lesz ez is, mint a többi! Látod fiam ezért tanulj, hogy ne legyél ilyen mint ezek!”

Mielőtt ítélkezel, gondolj csak bele: lehet, tele van fájdalommal, és ettől akar megszabadulni, hisz az anyja ott hagyta az óvodában és soha nem ment érte, és most egy lakásotthonban él, 10 másik nehézsorsú gyerekkel.

Mielőtt ítélkeznél, és bármilyen bántó, kritizáló, lealázó mondat elhagyná a szádat, állj meg egy pillanatra, és gondold át, vajon mi lehet valójában a háttérben? Ha gondolkodás és együttérzés nélkül ítélkezel, akkor te sem vagy különb annál, mint akit éppen megítélsz.

Ha nem látod a teljes tortát, ne ítélkezz a morzsák alapján.

Ne feledd, Te is lehetsz valamikor rossz passzban…

A cikket Andrássi Betty pszichológus küldte be.