Azért dolgoztam a kereskedelemben, hogy fényt vigyek az emberek életébe. Ez nagyon könnyen megy: bárki lép be, azonnal a szemébe nézel (bármit csináltál is előtte), melegen rámosolyogsz, mintha mindig őt vártad volna és kedves hangon köszöntöd.

Minden ember, aki belép az üzletedbe nagyon fontos, abból a szempontból, amit TŐLED AZ ÉLETBE TOVÁBB VIHET.

Ha az “én boltomból” (alkalmazott voltam) könnyű szívvel és mosolyogva lép ki, kizárt, hogy ezt ne adná tovább valakinek.
Természetesen a szakszerű és naprakész kiszolgálás éppen ilyen fontos volt.

Boltokban járva megfigyeltem, milyen türelmetlenek, megjátszott-kedvesek (amit nem nehéz kiszagolni), tapintatlanok tudnak lenni egyes eladók, az ellenpéldájukért mégis hálás voltam. Ha tudjuk, milyenek nem akarunk lenni, nagyon könnyű eldönteni, mit szeretnénk.

Egyetlen egy emberrel találkoztam a hosszú évek alatt, aki kifejezetten mogorva volt velem. Soha egyetlen félmosolyt nem engedett meg magának, engem pedig jól láthatóan fürkészett, mit rejtegetek a mosolyom mögött. Kemény hangon, utasítón beszélt, gúnyos hangsúllyal. (És ezt is kapta vissza, ahogy volt alkalmam egyszer megfigyelni, más eladótól, sajnos a mi üzletünkben.)

Nyilván értettem, hogy mindez nem nekem szól, így bármilyen bántó volt, mindig ugyanazzal a kedvességgel és figyelemmel fogadtam, ha döntésképtelenségében mérgesen kitört, biztosítottam róla, hogy van idő, és türelem: minden rendben van. Minden alkalmat megragadtam, hogy azt mondjam neki “Milyen kedves”, vagy más dologban elismerjem.

Hónapok teltek el így, mire észrevettem, hogy eltűnt a gúny a hangjából. Döbbenet volt. Elkezdett mosolyogni, világosabb ruhákban járni (az addigi szürke és barna helyett), elkezdett beszélgetni (a panaszkodás helyett) és kiderült róla, hogy egy kifejezetten szeretetreméltó, szeretettel teli, jószándékú ember, aki önzetlenül eteti a környék kidobott állatait.

Vallom, hogy a másik felé áramló türelem és megértés hozza a leggyorsabb lelki fejlődést mindkét félnek, és hogy minden ember erősen felelős azért, amilyen érzéssel (üzenettel) a másik embert “beküldi a világba”.

A cikk beküldője kérte, hogy ne közöljük a nevét.