Egy-egy jó szó néha a legváratlanabb pillanatban képes elementáris hatást elérni! Mert hát mennyi az esélye annak, hogy egy szilveszteri buliban egy matt részeg, agresszív srác néhány jó szó hatására kezesbáránnyá változik? És láss csodát… Na, de kezdjük az elején.

A főszereplő két srác, az időpont szilveszter éjjel, a helyszín egy vidéki ház félreeső zsákszobája, menekülési lehetőség egyes egyedül az ajtó.

A srácok közül az egyik egy húszas évei végén járó fiú, nevezzük Dávidnak, a másik pedig egy kétajtós szekrény testalkatú gyúrós fazon, Góliát, aki nagyon szeret gitározni, csak – mint később kiderült – nem nagyon tud.

Dávid és Góliát a buliban találkozott először, ott elegyedtek szóba, így minden korábbi sérelem, frusztráció kizárva, hisz nem volt közös előtörténetük.

A többedik beszélgetési kör után Góliát úgy döntött, eldicsekszik gitártudásával. Mivel a ház minden szegletében dübörgött a zene és a bulika, a fent említett zsákszobába vonultak félre, hogy valamennyire hallani is lehessen, amint Góliát a húrok közé csap.

Azonban az előző órák alatt elfogyasztott – nem csekély mennyiségű – ital hatására (szilveszter éjjel ez nem megy csodaszámba), az ujjak bizony nem azokat a húrokat találták meg, amiket kellett volna. Az előzetesen beharangozott káprázatos gitártudás így viszont nem nagyon akart bizonyítást nyerni, ettől azonban Góliát kezdett egyre idegesebb és agresszívabb lenni.

Úgy döntött, ha már a gitározás nem megy, más szórakozást keres magának. És mivel a keze ügyében nem volt senki más csak a gitár és a magát egyre kényelmetlenebbül érző egyszemélyes hallgatóság, Dávid, jött az ötlet: összehozza a kettőt: azaz szétveri Dávid fején a gitárt, hiszen biztos ő az oka, hogy nem sikerült a produkció. Rossz a kisugárzása. Vagy mittomén.   

Mit tehet ilyenkor a kiszolgáltatott fél? Közte és az ajtó között közvetlenül mellette 120 kiló izom és a fenyegetően a fejéhez közelítő gitár. Nem egy könnyű helyzet! Ebben a szituációban, hirtelenjében egy valószínűtlen forgatókönyv jelentette a megoldást!

Dávid ezeket a szavakat mondta: Figyelj! Én most itt kényszerhelyzetben vagyok, és borzasztóan félek! Szerintem nem lenne jó, ha szétvernéd a fejemen azt a gitárt!

Mit csinált Dávid? Nem próbált színészkedni. Nem próbált magabiztosnak tűnni. Nem próbált erőszakhoz folyamodni sem. Néhány egyszerű, jó szó segítségével, őszintén feltárta, mit érez abban a pillanatban. Ezek a szavak pedig a részeg agressziót ártalmatlan érzelgősséggé változtatták!

Góliát ahelyett, hogy ripityára törte volna Dávid fején a gitárt, fogta magát, és jól megölelgette Dávidot.    

Különös szilveszter volt, de igazán jó véget ért!

(A cikk beküldője neve elhallgatását kérte.)