Bemutatom az életed egyik legnagyobb ellenségét! Gyökeréig hatja át minden döntésedet és okosnak érzed magad tőle akkor, amikor hülyeséget csinálsz. És azt is bemutatom, hogyan védekezz ellene!

Az alkoholista megy az utcán részegen hajnalban, amikor meglát egy óriásplakátot. A plakát egy megelőzési kampány részeként egy alkoholista elpusztult máját mutatja, fölötte a szöveggel: az alkohol öl! Az alkoholista elkerekedett szemekkel olvassa, majd undorba forduló arccal mondja maga elé:

“Ez borzasztó! Soha többé nem eszem májat!”

Mi történt? Van valaki, akinek van egy nagyon mély meggyőződése. Ettől a meggyőződésétől nem akar megszabadulni, sőt, kellemetlenül érzi magát, ha olyan híreket, információt kap, amely a meggyőződését támadja. Példánkban az alkoholista nem szeretett volna józan életet élni és rosszul esett neki, amikor felhívták a figyelmét arra, hogy a “meggyőződése” az alkoholizmus rossz irányba viszi az életét.

Mit tesz ilyenkor a legtöbb ember? Elfordítja a fejét, sőt, támadni kezd! Figyelmen kívül hagyással vagy indulatokkal próbálja megvédeni magát attól a rossz érzéstől, hogy mi van, ha nincsen igaza? Még akkor is, ha – mint a fenti esetben – teljesen egyértelmű, hogy nincsen igaza. Inkább szándékosan félreérti a plakát szövegét, csak hogy ne kelljen szembe néznie a valósággal. Ezt a jelenséget hívja a tudomány “kognitív disszonanciának“. Mind csináljuk.

Vegyünk egy másik példát. Valakit egy csaló folyamatosan hiteget. Ő már sok pénzt befizetett neki, nem könnyű szembenéznie azzal, hogy átverték, ezért inkább azt próbálja minden egyes találkozásukkor meghallani, hogy miért lesz neki jó és amikor a barátai figyelmeztetik – tényekkel! -, hogy mi a baj, mitől nem áll össze a kép, inkább a barátaira támad és inkább meg sem hallja a figyelmeztetésüket. Mind ismerünk ilyet, igaz? 

Most nézz magadba és gondold végig, hány döntésed alapul hasonló “kényelmességen”. Amikor egyértelmű tények szólnak valami ellen, de te már annyi pénzt, energiát, annyi sok évet szenteltél a “meggyőződésed” védelmére, hogy inkább meg sem hallod ezeket az érveket, sőt, a veled ellenkezően gondolkodókat elkezded utálni.

Mit tehetsz, hogy legyőzd a kognitív disszonanciát?

1, Bocsáss meg magadnak! Mind gyarló emberek vagyunk, egyikünk sem tökéletes, hozunk rossz döntéseket, vannak “hamis hiteink” – mindannyiunknak!

2, Próbáld meg az érzelmeid nélkül végiggondolni a helyzeted. Reálisan, ragaszkodva a tényekhez.

3, Ne félj megtagadni azt, ami nem szolgál téged! Elsőre hihetetlennek és lehetetlennek tűnhet, de van élet a túloldalon is. Sőt! Ott van csak igazán élet! Hiszen megszabadulsz egy olyan elgondolás rabságából, amely nem szolgált téged – csak nagyon kényelmes volt!

A cikk beküldője Kovács Áron.