Tudtad, hogy a rendőrök várható élettartama a nyugdíj után 3-4 év? Tegnap egy barátomnál találkoztam egy nyomozóval. Mosolygós szemű, élénk ember, jó fizikummal, a Rendőrtiszti Főiskolán tanít. Valahogy kettesben maradtunk és olyanokat mesélt, hogy alig hittem el.

A kép illusztráció, kaposvári kutyás rendőrök láthatók rajta

Leélnek egy pörgős, stresszes életet (ők oda mennek napról napra, ahonnan mi elszaladunk) és rengetegen vágyva vágyják a nyugdíjat. Aztán amikor egyik napról a másikra leállnak, a szervezetükön kijön a harminc év büntetése egyszerre. A kutatások szerint két éven belül lesznek súlyos betegek és négy éven belül halnak meg. Azok élik túl a nyugdíjat (!), akik találnak valami más célt az életüknek és abban elmélyednek. Legyenek szenvedélyes méhészek, kezdjenek el nagyon komolyan jógázni, utazzák be a feleségükkel Magyarországot. Persze ha van feleségük, aki kibírta mellettük a szolgálat éveit…

Mint minden szakmában, köztük is van ilyen meg olyan is. Rengeteg a korrupt zsaru, aki az autópálya mellett állva vámolja meg a nyugati buszokat. Pont mint Albániában. És rengeteg a rendszerrel, a társadalom szemétjével, gyilkosokkal, tolvajokkal, kábszeresekkel küzdő igaz ember. Akinek a megítélését az előbbiek ugyanúgy besározzák.

Egyszer kést rántottak rám és a barátaimra az utcán (na jó, többször is megesett, de most egyre gondolok). “Ki kellett pakolni.” Mondtam az akkori barátnőmnek, hogy álljon a hátam mögé és elkezdtem magunkat kidumálni a helyzetből. Sok barátom ismerhet rám ebben, mert sikerült. Továbbálltak, de az egyik srác összes pénze és irata azért eltűnt. Hívtuk a rendőrséget. Kijöttek. Két akkora fickó, hogy alig fértek be a kocsiba. Iszonyúan felszabadító érzés volt, hogy megjöttek a kék fénnyel és “átvették az ügyet”. Meglett a banda és meglettek az iratok.

Persze, van sok rossz történetem is. De én most mégis azoknak küldök tiszteletet – mint ez a nyomozó is -, akik sokat áldoztak a saját életükből azért, hogy nekem jobb legyen.

Köszönöm nekik. Nem hiszem, hogy sokat hallanak ilyeneket…